Augmented taste of wine by artificial climate room

2019. 03. 05

温度・湿度を高精度に管理できる人工気候室を用いて、ワインの主観的味覚評価及び成分調査を行ったプロジェクト

We confirmed that we can change the taste evaluation of wine by adjusting temperature and humidity using the artificial climate room, without attaching the device to human beings themselves. This suggests the possibility to serve wine in a more optimal environment if we can identify the type of wine and person’s preference.

人工気候室を用いて温度と湿度を調節することで,人体にデバイスを取り付けることなくワインの味の評価を変えることができることを確認した.このことは,ワインの種類と好みを特定できれば,より最適な環境でワインを提供できる可能性を示唆する.

Toshiharu Igarashi, Tatsuya Minagawa ,Yoichi Ochiai

五十嵐俊治, 皆川達也 ,落合陽一

Toshiharu Igarashi, Tatsuya Minagawa, and Yoichi Ochiai. 2019. Augmented taste of wine by artificial climate room: Influence of temperature and humidity on taste evaluation. In Proceedings of the 10th Augmented Human International Conference 2019 (AH2019). ACM, New York, NY, USA, Article 20, 8 pages. DOI: https://doi.org/10.1145/3311823.3311871